Kimse ödemezse ben öderim. Hatta ödeyebilecek olsa da ben öderim. Alacak ipoteğe bağlı olsa dahi satış yapılana kadar benden tahsil edebilirsiniz. Ben öderim… Arkama da bakmam…

Kefil olmak tam anlamı ile bu demek. “O nasıl olsa öder”. “Ödeyeceğine güveniyorum.” “Güvenilir adamdır. Böylece benim ödememe de gerek kalmaz.” değildir. Kime kefil olduğunuz ile ilgili değildir. Kefil olduğunuz kişinin karakteri ile şahsı ile hatta mal varlığı ile ilgili değildir. Kefil olmak ben bu parayı öderim, rahatlıkla öderim, arkama da bakmam, hiç sorun değil demektir.

Borçlu olmadığı halde hatır senedi, hatır çeki tabir edilen kıymetli evrak düzenlemenin de bundan farkı yoktur. Yakın arkadaşım, işi görülsün, zor durumda, o da bana aynısını yapardı gibi düşüncelerin bu olayla ilgisi yoktur. Ben bu parayı rahatlıkla öderim. Ödersem işim bozulmaz, batmam, hanım çocukları alıp gitmez, taahhüt verip hapse girmem, çerez parası bu benim için diyebiliyorsanız tamam.

Kefil olduğunuz kişi ödeme yapmadığında borcu sizden de aynı hızla tahsil ederler. Ödeyemeyeceğiniz, ödediğinizde huzurunuzu kaçıracak meblağlara kefil olmayın.

 

……………………..

 

Kira artışı

 

Yeni Borçlar Kanunu ile kira artışına da sınırlama getirildi. Sözleşmede farklı bir oran belirlenmiş olsa dahi en fazla ÜFE oranında artış yapılabilecek. Üretici fiyat endeksi de 2013 yılı Aralık ayı için 6,9’dur. Bu oranın üzerinde artış talep edilemez.

Not:Soru ve görüşleriniz için

 www.tukdes.org | [email protected]

 

 

                                                                        Av. Pınar TURHANOĞLU GÜCÜYENER