Bizi telefon ile arayarak kredi masraflarımızı kolayca ve 10 yıl geriye dönük olarak alabileceğimizi söyleyen kişilere adresimizi vererek ve gönderecekleri evraklar karşılığı ücret ödeyerek alınmaz.

  Nasıl alınmayacağına ilişkin buna benzer pek çok örnek sıralayabiliriz. Nasıl alınabileceğine gelirsek öncelikle yapılan masraf ödemesine ilişkin bir belgeye ihtiyacımız var. Bu belge ile tüketici hakem heyetlerine başvurduğumuzda geriye yalnızca beklemek kalıyor. Bu nedenle bankaların zorlaştırmaya çalıştıkları kısım kredi masrafınıza ilişkin belge temin etmeye çalıştığınız anlar.

 

                Ticari krediler için tahsil edilen masraflar geri alınamıyor.

               

                Devam eden krediler için hesap özeti istemek yeterli olabiliyor. Bu hesap özetlerinde masraf adı altında alınan kalemler de belirtilmiş oluyor. Devam eden bir kredi ile ilgili işlem yapmak nispeten daha kolay. Bitmiş bir kredi ve kapanmış olan bir hesap içinse masraf dekontu istemek biraz daha zor. Bu dekont ya da masraf dökümünü çıkarmak içinde ücret talep ediyorlar. Bu talep edilen ücreti de ödeyip buna ait dekont da almak önemli bu ücreti de geri alabiliyoruz çünkü.

 

                Masrafa ilişkin elimizde belge olduğunda ise masrafımız 2000 TL altında ise ile tüketici hakem heyetine, 2000-3000 TL arasında ise il tüketici hakem heyetine başvuru yapmamız gerekiyor. Burada bize maktu hazırlanmış dilekçe örneği veriliyor. 3000 TL üzerinde ise Tüketici Mahkemesi’ne dava açmamız gerekiyor. Tüketici hakem heyetinin karar alması yoğunluk nedeniyle uzun sürebiliyor. Ne yazık ki danışmanlık yapıyoruz diyen herhangi bir firmanın da bu süreyi kısaltmak gibi bir yetkisi ya da imkanı yok. Olumlu kararı aldığımızda ise bankanın ödeme yapmasını bekliyoruz. Ödeme yapmamaları halinde aynı bir mahkeme kararı gibi tüketici hakem heyeti kararını icraya koyabiliyoruz.

 

www.tukdes.org  | [email protected]

               

Av. Pınar TURHANOĞLU GÜCÜYENER