Şehrimizde trafik sorunu mevcut, Büyükşehir’in otopark uygulaması ile de iyiden iyiye keşmekeş halini almış durumda. Çoğu yerde otopark inşa edilmiyor yol ve caddeler otopark haline getiriliyor, üstüne vatandaştan evinin veya işyerinin önüne park ettiği için fahiş fiyatlar talep ediliyor. Bu haksız uygulamaya karşı olduğu için ve yol kenarına aracını park ettiği için icra takibi ile karşılaşan Eskişehirliler var.

ÖDESEYDİ DİYEBİLİRSİNİZ.

Sakarya Caddesi’nde oturduğunuzu farz edelim. Aracınızı kapınızın önünde bırakmanın günlük maliyeti en az 50 TL, aylık olarak hesaplarsak 1500 TL tutuyor. Makul mu? Hakkaniyete uygun mu? Peki tercih şansınız var mı? Binanız yapılırken otopark yapılmamış, otopark yapılmamasının karşılığında da Büyükşehir Belediyesi’ne otopark ücreti yatırılmış. Büyükşehir Belediyesi’nin aldığı otopark ücretleri ile otopark inşa edip o mahallede yaşayan ve belediyeye otopark ücreti yatıranların ücretsiz kullanımına sunması gerekiyor. BUNU YAPIYOR MU? HAYIR. Onun yerine cadde ve yolları kullanım amacının dışına çıkartarak “otopark” haline getiriyor. Yolları, otopark işletmesi için ihalesiz olarak düşük bedelle belediyenin de ortağı olduğu şirkete veriyor. Bu şirketin kazancına ne oluyor? Şirket sürekli zarar ettiği için (!) kazançtan söz edemeyiz.

Yılsonunda şirket zarar ettiği için bir de sermaye artırımı vs. gibi çeşitli yöntemlerle belediyeden şirkete kaynak aktarımı gerçekleşiyor. Bizim yol kenarında araç parkına ödediğimiz ücret bize yol, su, elektrik veya yatırım olarak dönüyor zannına da kapılmayalım. Verdiğimiz ücret sıklıkla zarar eden özel bir şirkete gidiyor. Yani belediye burada her iki açıdan da kazanıyorken kaybeden vatandaş oluyor.

SONUÇ?

Arabalarımızı satıp kullanmayalım mı? Evimizden, işyerimizden metrelerce uzağa mı park edelim? O da tabi bir otopark bulabilirsek. Elbette bunlar çözüm yolu değil. Evimizin önüne aracımızı park ettiğimiz için aylık 1500 liraya varan ücreti ödemek içimize sinmiyor ve bununla beraber ödemeyi reddetmemiz halinde süreç şöyle gelişiyor.

Önce zabıtaya ceza yazdırmak gibi yöntemler deneniyor. Ardından icra takibi… Unutmadan HATIRLATMAK GEREKİRSE… İcra takiplerine ödeme emri tebliğinden sonra 7 GÜN İÇİNDE İTİRAZ ETME HAKKIMIZ VAR. Bu itirazı yapıp karşı tarafın alacak davası açması halinde binanın yapımı esnasında otopark ücreti ödemiş olduğumuz savını ileri sürmenin yerinde olacağı görüşündeyim.

Durumdan anlaşılacağı üzere vatandaş yine, yeni, yeniden en başından sağlanması gereken hizmeti alamamış olmasına rağmen ödeme emirleri ile karşılaşıyor, yasal yollara başvurarak elde etmek için uğraşıyor.