Hesap işletim ücreti, bankaların vadesiz hesap sahiplerinden belli aralıklar tahsil ettikleri bir ücrettir.

Finansal tüketicilerden alınacak ücretlere ilişkin usul ve esaslar hakkında yönetmelikte bu ücretin alınabileceği belirtilmişti.

Danıştay, bir tüketici derneğinin BDDK’ya karşı açtığı davada yönetmeliğin hesap işletim ücretine ilişkin maddeleriniAçıkça sebebi gösterilip niteliği ortaya konulamayan 'hesap işletim ücreti' alınmasını öngören düzenleme, yönetmeliğin dayanağı olan 6502 sayılı Kanun'un 4/3. maddesi ile bu konuda yerleşik yargı kararları çerçevesinde ücret, komisyon ve masrafların haklı, makul ve belgeli olması gerektiği kriterlerine aykırılık teşkil etmektedir” gerekçesi ile iptal etti.

Hesap işletim ücretinin dayanağı ortadan kalktı.

Geriye dönük 10 yıla ilişkin hesap işletim ücreti adı altında yapılan kesintileri her bir bankadan, her bir hesap için ayrı ayrı talep edebiliriz.

Peki ne yapmalıyız?

Önce bizden kesilen miktarı belirlemeliyiz. Hesap dökümlerimizden bu meblağı bulabileceğimiz gibi, bankadan hesap kesim ücreti adı altında tahsil edilen bedelleri sorabilir ve iadesini isteyebiliriz.

İade yapılmazsa sonrasında tüketici hakem heyetine kesinti bedelini gösterir evraklar ile başvuracağız ve bedelin iadesini tüketici hakem heyetinden talep edeceğiz.

Çok yoğun bir hesabımız yok ise hesap dökümü istemek hesap işletim ücreti tutarlarını istemekten daha iyi bir yol. Zira bu sürecin zor kısmı hesap işletim ücretine ilişkin kesintiyi tespit etme kısmı.

Hesap işletim ücretine ilişkin bilgi verilmezse bankayı yine BDDK’ya şikayet edeceğiz.

Tüketici hakem heyeti lehimize, doğrudan icraya konulabilir bir karar verecek ve alacağımız banka tarafından halen ödenmezse icra takibi yapacağız.

Peki ne yapmamalıyız?

Ücretin iadesini talep ederim, tarafıma bedelin bildirilmesini talep ederim gibi basit bir dilekçe için aracılara/dolandırıcılara para kaptırmayacağız.

Tanımadığımız kimselere vekalet vermeyeceğiz. İşlemi kendimiz de yapabiliriz. Bunun dışında yalnızca baroya kayıtlı tanıdığımız, güvendiğimiz avukatımız ile çalışacağız.

Tüketici hakem heyeti olumlu karar verdiğinde biz size bunun beşte birini ödeyelim. Aksi halde dava yoluna gideceğiz. Şu kadar, bu kadar ödemek zorunda kalacaksınız konulu, hesap işletim ücreti kesen bankadan gelen telefonlara da kulak asmayacağız. Zira belgelendirdiğiniz hesap işletim ücretleri iadesi için Tüketici Hakem Heyetleri tarafından lehimize verilen kararı Tüketici Mahkemesi de kaldırmayacaktır.

Av.Pınar TURHANOĞLU GÜCÜYENER